Sandbox Nedir?

Sandbox, Google’ın web sitelerine verdiği filtre cezasıdır. Spam yapan siteler bu filtreleme sistemine dahil olur. Bu doğrultuda sandbox’a giren site arama sonuçlarında iyi sıralamalara sahip olamaz. Sandbox sonrasında bu siteler arama sonuçlarında çok geride kalırlar. Böylelikle hit sayılarında yüksek derecede düşüş yaşanır.

Spam, web site yapımcıları tarafından yapılan bir tür hiledir. Bu hileleri en aza indirmek için de Sandbox sistemi kullanılır. Bu sistem sonucunda Google kullanıcıları daha yararlı sitelere girebilirler.

Örneğin; yeni açılan siteler, açıldıktan çok az bir süre geçmesine rağmen fazla backlink alırlarsa bu durumda da Sandbox’a girebilirler. Girmesi kolaydır ancak çıkması ayları, hatta yılları bile bulabilir.

Sandbox’a Nasıl Girilir?

Genellikle yeni açılan sitelerin seo kurallarına uymaması filtre sebebi olmaktadır. Yeni sitelerin seoçalışmalarının aşırıya kaçması sandboxa girmesine sebep olur. Aşağıda maddeler halinde sandbox sebepleri açıklanmıştır. Bu sebepler siteden siteye farklılık gösterebilir.

  • Anahtar Kelime yoğunluğunun fazla olması
  • Aynı içeriğin veya benzer içeriklerin birden fazla yayınlanması
  • Kopya içerik
  • Gizli anahtar kelimeler
  • Aşırı etiket kullanımı
  • Site üye sayısı veya hit sayısı ile çelişen içerik artışı
  • Hızlı backlink artışı
  • Aşırı link çıkışı ve nofollow kullanılmaması

Sandbox’tan Nasıl Çıkılır?

Sandbox’tan çıkmak için spam yaptığınızı düşündüğünüz herşeyi sitenizden kaldırmalısınız. Daha kısa sürede çıkmak istiyorsanız siteyi komple silip yeniden daha düzgün ve özgün bir şekilde kurabilirsiniz. Sandboxtan çıkmak için, siteyi bakıma alıp Google’ın unutmasını beklemek ve daha sonra düzgün bir şekilde siteyi yayına sokmak en doğru yol olur.

Sandbox’tan çıkmak uzun süren bir işlemdir. Bazen 3 ay, bazense 6 ay kadar sürebilmekte ve kesin bir sonuç verilmemektedir.

Sandbox’tan çıkan site kısa süre sonra Google’da listelenmeye başlar ve yeniden ziyaretçi alabilir.

Bir önceki yazımız olan Google Caffeine Yayında başlıklı makalemizde caffeine, google caffeine ve google güncellemesi hakkında bilgiler verilmektedir.