arama-motoru-optimizasyon-baslangic-rehberi

Başlangıç Rehberi

Google Arama Motoru
Optimizasyon Başlangıç
Rehberi’ne hoş geldiniz.
Bu doküman öncelikle Google’daki ekiplerin kullanımı için haz ı r landı , anc ak daha s onr a bunun ar am a m ot or u optimizasyonuna yeni başlayan kullanıcılar ve arama motorları ile sitelerinin etkileşimini geliştirmek isteyen web tasarımcıları için de yararlı olabileceğini düşündük. Bu rehber size Google’da yapılan aramalarda, sitenizi otomatik olarak ilk sırada göstermek için sırlar vermeyecek olsa da (kusura bakmayın!), aşağıda açıklanan örnek kullanımları takip etmeniz arama motorlarının içeriğinizi taramasını ve indekslemesini kolaylaştıracaktır.

Arama motoru optimizasyonu genellikle web sitenizin bazı bölümlerine küçük düzenlemeler yapılması anlamına gelir. Tek tek incelendiğinde bu değişiklikler sadece eklemeler gibi görünebilir, ancak diğer optimizasyonlar ile birlikte sitenizin k ullanı c ı deney imine v e or ganik ar ama sonuç ları ndak i performansına gözle görünür etkide bulunurlar. Bu rehberdeki başlıkların birçoğu, herhangi bir web sayfasındaki temel bileşenler olduğu için size tanıdık gelecektir, ancak bunları en iyi şekilde kullanmıyor olabilirsiniz.

Her ne kadar rehberin başlığı “arama motoru” kelimelerini içerse de, optimizasyon kararlarınızı öncelikle ve çoğunlukla sitenizi ziyaret edenler için en iyisi olacak şekilde vermenizi öneririz. Onlar, içeriğinizin ana kullanıcıları ve içeriğinizi bulmak için arama motorunu kullanıyorlar. Bu yüzden arama motorlarındaki organik aram a sonuçları nda üst sı rada yer almak için baz ı ince ayarlamalar yapmanız her zaman istenen sonuçları sağlamayabilir. Arama motoru optimizasyonu, sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için atılabilecek en iyi adımdır, ama yine de site içeriğinin asıl kullanıcıları arama motorları değil sitenizin ziyaretçileridir.

Siteniz, örnekten daha küçük veya daha büyük olabilir, tamamen farklı bir içerik sunabi lir; ancak aşağıda açıkladığımız optimizasyon konuları her ölçekte ve türde siteye uygulanabilir. Umarız rehberimiz size sitenizi geliştirmeyle ilgili bazı yeni fikirler sunar. Sorularınızı, geri bildirimlerinizi ve başarı hikayelerinizi Google Web Yöneticisi Yardım Grubundan bizlere iletebilirsiniz.

Bağlantılar:
Google Web Yöneticisi Yardım Grubu
http://www.google.com/support/forum/p/webmasters?hl=tr
İçindekiler

Arama Motoru Optimizasyonu’nun Temelleri
Bu noktadan sonra, sizlere arama motoru optimizasyonu (SEO) konusundaki çeşitli püf noktaları açıkalayacağım!

Googlebot Google indeksini güncel tutmak için internet içeriğini her gün, her gece d u r m a k s ı z ı n taramaktadır.

4 Özgün ve doğru sayfa başlıkları oluşturun
6 Tanım (“description”) meta etiketinden faydalanın
Site Yapısının Geliştirilmesi
8 URL’lerinizin yapısını geliştirin
10 Sitenizde gezinmeyi kolaylaştırın
İçerik Optimizasyonu
14 Kaliteli içerik ve hizmetler sunun
16 Daha iyi bağlantılı metin ekleyin
18 Görsel kullanımı optimize edin
20 Uygun başlık biçimlendirmesi etiketleri seçin
Arama Motorlarının Sitenizi Taramasını Sağlamak
21 Robots.txt dosyasının etkili kullanımını sağlayın
22 Bağlantılarda rel=“nofollow” özelliğinin kullanılması hakkında bilgi edinin
Mobil Telefonlar için Arama Motoru Optimizasyonu
24 Mobil sitelerinizi Google’a bildirin
26 Mobil cihaz kullanıcılarına doğru bir şekilde rehberlik edin
Reklamlar ve Site Analizi
28 Web sitenizin reklamını doğru metotlarla yapın
30 Web yöneticisi ücretsiz araçlarından yararlanın
Açıklamalarımızı bir örnek üzerinden anlatmak faydalı olacağı için, bu rehber genelinde kullanım için hayali bir web sitesi oluşturduk. Her başlık için anlatılan konuyu açıklayacak site hakkında bilgiyi ekledik.
Kullanacağımız site hakkındaki genel bilgiler şöyle:

Website/firma adı: “Brandon’s Baseball Cards” Alan Adı: brandonsbaseballcards.com
Faaliyet: Sadece internet üzerinden beyzbol kartı satışı, fiyat listesi, makaleler ve haber içeriği
Ölçek: Küçük, ~250 sayfa

Arama motoru optimizasyonu sadece organik arama sonuçlarını etkiler. Google AdWords gibi ücretli veya “sponsorla sağlanan”
sonuçlar üzerinde etkisi yoktur.

Ücretli Bağlantılar, AdWords

Genel Arama Sonuçları

3
Arama Motoru Optimizasyonu’nun Temelleri
Özgün ve doğru sayfa başlıkları oluşturun
Sayfa başlıklarını başlık etiketleri kullanarak gösterin
Başlık etiketi, hem kullanıcılara hem de t belirli bir sayfanın konusunun ne olduğunu belirtir. Bir dokümanında <title> etiketi içinde bulunmalıdır (1). İdeal olarak sitenizdeki her sayfa için özgün bir başlık oluşturmalısınız.

Sayfanın başlık etiketleri içeriğinin arama sonuçlarında görünmesi

<html>
<head>
<title>Brandon’s Baseball Cards – Buy Cards, Baseball News, Card Prices</title>
<meta name=“description” content=“Brandon’s Baseball Cards provides a large selection of vintage and modern baseball cards for sale. We also offer daily baseball news and events in”>
</head>
<body>

(1) Beyzbol kartı sitemizin ana sayfasının başlığında işletmenin adı ve üç temel faaliyet alanı bulunmaktadır.

Eğer dokümanınız arama sonuçları sayfasında görünüyorsa, başlık etiketi içeriği genellikle arama sonucundaki ilk satırda görüntülenir. (Eğer Google arama sonuçlarında görüntülenen farklı parçalar hakkında fazla bilginiz yoksa Google mühendisi Matt Cutts tarafından hazırlanan “the anatomy of a search result” arama sonuçları anatomisi videosunu izlemenizi ve aşağıdaki Google arama sonuçları sayfa şemasını incelemenizi öneririz.) Kullanıcının içinde kullandığı terimler başlıkta koyu renkle
gösterilir. Kullanıcıya, aradığı terimle bulduğu sayfanın ne kadar ilgili olduğunu göstermeye yardımcı olur (2).

Anasayfanızın başlığında web sitenizin/işletmenizin adı yer alabilir ve ayrıca bulunduğunuz bölge veya temel faaliyet alanları nı z ve hizm et ler iniz gibi bazı önem li bilgileri ekleyebilirsiniz (3).
(2) Bir kullanıcı [baseball cards] araması yapıyor. Anasayfamız, başlık birinci satırda görünecek şekilde listeleniyor (kullanıcının aradığı terimlerin koyu renkli olarak belirtildiğine dikkat edin)
Eğer kullanıcı sonuca tıklar ve sayfayı ziyaret ederse, sayfanın başlığı tarayıcınızın üst bölümünde görünür.
(3) Bir kullanıcı [rarest baseball cards] araması yapıyor. Sitemizde derinde bulunan ilgili bir sayfa (başlığı, içeriği yansıtacak şekilde özgün olduğu için) bir arama sonucu olarak görüntüleniyor
Sözlük
Anahtar kelimeler veya belirtilen diğer terimlerle İnternet’teki mevcut verileri arayan bir bilgisayar işlevi veya bu işlevin bulunduğu bir programdır.

(HyperText Markup Language)
Köprü Metni Biçimlendirme Dili’nin kısaltması. Bu dil, web sayfası belgelerini tanımlamada kullanılır. Belge metni, köprü metinleri ve gömülü görseller dahil,
görüntülenmez. Arama motorlarında arama yaparken kullanıcının girdiği bir veya birden fazla
terim.

En İyi Uygulamalar
Sayfa içeriğini doğru olarak tanımlayın
Sayfa içeriğini etkili olarak anlatan bir başlık seçin.

Yanlışlar:
Sayfadaki içerikle ilgisi olmayan bir başlık seçmeyin.
“adsız” veya “yeni sayfa 1” gibi anlamsız başlıkları kullanmayın.

Her sayfa için ona özgü başlık etiketleri oluşturun
Sayfalarınızın her birisinin ideal olarak kendine özgü bir başlık etiketi olmalı, böylece Google bu sayfanın sitenizdeki diğer sayfalardan nasıl farklı olduğunu anlayabilir.

Yanlışlar:
Sitenizdeki bütün sayfalarda veya sayfaların çoğunda aynı başlık etiketini kullanmayın

Kısa ancak tanımlayıcı başlıklar kullanın
Başlıklar hem kısa hem de bilgilendirici olabilir. Eğer başlık çok uzunsa, Google arama sonuçlarında sadece bir bölümü görüntülenir.

Yanlışlar:
kullanıcılara yardımcı olmayacak çok uzun başlıklar kullanmayın
gereksiz anahtar kelimeleri başlık etiketine eklemeyin

Sayfa başlıklarının düzenlenmesi arama motoru optimizasyonunun önemli noktalarından biridir.
Bağlantılar

Bir arama sonucunun anatomisi http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/11/anatomy-of-search-result.html Google arama sonuçları sayfa şeması http://www.google.com/support/websearch/bin/answer.py?hl=tr&answer=35891

5
Arama Motoru Optimizasyonu’nun Temelleri
Tanım (“description”) meta etiketinden faydalanın
Açıklamalar her sayfa için ayrı ayrı tanımlanabilir

Bir sayfanın tanım (“description”) meta etiketi, Google ve diğer arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğuna dair özet bilgi sağlar (1). Sayfa başlığı birkaç kelime veya deyimden oluşurken sayfanın tanım meta etiketi bir veya iki cümleden veya kısa paragraftan oluşabilir. Google Web Yöneticisi Araçları içerik analizi bölümü, tanım meta etiketlerinin çok kısa, çok uzun veya çok defa tekrarlandığını belirten kullanışlı araçlar sağlar (aynı bilgi başlık <title> etiketi için de sağlanır). Başlık etiketinde olduğu gibi, tanım meta etiketi de HTML dokümanınızın <head> etiketi içinde yer almalıdır.

<html>
<head>
<title>Brandon’s Baseball Cards – Buy Cards, Baseball News, Card Prices</title>
<meta name=“description” content=“Brandon’s Baseball Cards provides a large selec- tion of vintage and modern baseball cards for sale. We also offer daily baseball news and events in”>
</head>
<body>

(1) Sitenin içeriği hakkında özet bilgi sağlayan anasayfamızın tanım meta etiketinin başlangıcı

Tanım meta etiketi kullanımının faydaları nelerdir?

Tanım meta etiketleri önemlidir, çünkü Google bunları sayfalarınız için kısa bir özet olarak kullanabilir. “Kullanabilir” diyoruz, çünkü sayfanızdaki yazılı metinde arama terimiyle eşleşen bölümü de görüntüleyebiliriz. Alternatif olarak Google, sitenizin tanımını eğer orada listeleniyorsa, Açık Dizin Projesi ( t t – ODP) bölümünde kullanabilir. (Arama motorlarının ODP verisi göstermesini engellemek hakkında makaleyi inceleyiniz). Sayfalarınızın her birine tanım meta etiketi eklemek, Google bölümünde gösterecek iyi bir eşleşme yapamazsa kullanılması için iyi bir seçenektir. The Webmaster Central Blog’da daha iyi tanım meta etiketleri ile Snippet’ları geliştirmek hakkında bilgilendirici bir makale vardır. Snippet’lar bir sayfanın başlığının altında, sayfanın URL’sinin üstünde görüntülenir.

Kullanıcı araması ile eşleşen terimler snippet bölümünde koyu renkle belirtilir (2). Bu şekilde kullanıcıya aradığı terimin sayfadaki içerik ile eşleşip eşleşmediği hakkında ipucu verilir (3). Aşağıda görülen başka bir örnekte ise daha alttaki sayfada bulunan bir makale sayfasındaki tanım meta etiketinden (idealinde kendi tanım meta etiketi girilmiş olmalıdır) özet bilgiyi göstermektedir.
(2) Bir kullanıcı [baseball cards] araması yapıyor. Anasayfamız, tanım meta etiketinden oluşturulan snippet kullanılarak bir sonuç sayfası olarak görüntüleniyor (Kullanıcının aradığı terimlerin koyu renkli olarak belirtildiğine dikkat edin).

(3) Bir kullanıcı [rarest baseball cards] araması yapıyor. Daha derin seviyedeki bir sayfamız kendi tanım etiketinden oluşturulan snippet kullanılarak bir sonuç sayfası olarak görüntüleniyor.
Sözlük
Bir arama motorunun arama sonuçlarındaki sayfalarda ilgili web sayfasının başlığı altında görüntülenen metin. Web sayfasının özeti ve/veya arama kelimeleriyle eşleşen sayfa kısımları görüntülenir.

İnternet’te bir bilgisayarın veya ağın konumunu gösteren adres. Bu adlar, yinelenmeyi önlemek için kontrol altındadır.
(ODP)
Dünyanın gönüllü çalışmaya dayalı en büyük Web dizini (büyük bir ölçek halinde
toplanan ve kategorilere göre düzenlenen İnternet bağlantıları listesi).

En İyi Uygulamalar
Sayfa içeriğini doğru olarak özetleyin
Arama sonuçları snippet’ları olarak gösterilebilecek olan tanım meta etiketlerini kullanıcıları bilgilendirmeyi ve onların ilgisini çekmeyi hedefleyerek hazırlayın.

Yanlışlar:
Sayfa içeriği ile ilgisi olmayan tanım meta etiketi yazmayın
“Bu bir web sayfasıdır” veya “ Beyzbol hakkında sayfa” gibi genel tanımlar yazmayın
Tanımı sadece anahtar kelimelerle doldurmayın
Bütün sayfa içeriğini kopyalayıp tanım meta etiketine yapıştırmayın

Her sayfa için özgün tanımlar kullanın
Her sayfa için farklı tanım meta etiketi kullanmak hem kullanıcılara hem de Google’a yardımcı olur. Farklı tanım meta etiketleri kullanımının etkisini özellikle sizin ait çok sayıda sayfa getiren aramalarda (örneğin; site: işleci kullanılan yapılan aramalar) gözlemleyebilirsiniz.. Eğer sitenizde binlerce hatta milyonlarca sayfa varsa, tanım meta etiketlerini elle düzenlemek mümkün olmaz. Bu durumda, tanım meta etiketlerini her sayfanın içeriğine göre otomatik olarak oluşturabilirsiniz.

Yanlışlar:
Sitenizdeki sayfaların hepsinde ya da çoğunluğunda aynı tanım meta etiketini kullanmayın.
Tanım meta etiketlerini hem kullanıcılara hem de arama motorlarına sayfanız hakkında özet bilgi vermek için kullanın!

Bağlantılar
İçerik analiz bölümü
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/12/new-content-analysis-and-sitemap.html Arama motorlarının ODP verisi göstermesini engellemek http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=35264
Snippet’lar için daha iyi tanım meta etiketleri hazırlamak http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=35264 site: işleci
http://www.brianwhite.org/2007/04/27/google-site-operator-an-ode-to-thee/

7
Site Yapısının Geliştirilmesi

URL’lerinizin yapısını geliştirin

Anlaşılması kolay URL’ler içerik bilgisini daha kolay aktarır

tararken sorunlara neden olabilir. İyi URL yapısı hakkında daha fazla bilgi için Web Tasarımcı Yardım Merkezindeki Google uyumlu URL’ler oluşturmak hakkında olan makaleyi öneririz.

Web sitenizdeki dokümanlar için açıklayıcı kategoriler ve dosya adları vermeniz, hem sitenizin daha düzenli hale getirilmesine hem de dokümanlarınızın arama motorları tarafından daha iyi yardımcı olur. Bu içerik dosyalarınıza bağlantı
eklemek isteyenlere de kolaylık sağlar. Ziyaretçiler, çok uzun ve şifreli gibi görünen, içinde sadece birkaç anlaşılabilir kelime geçen URL’lerden rahatsız olabilirler.

Örnekteki (1) gibi URL’ler kafa karıştırıcı ve rahatsız edici olabilir. Kullanıcılar URL’leri akılda tutma veya ona bağlantı oluşturmada zorlanabilirler. Ayrıca, özellikle URL’de çok fazla anlamsız r bulunuyorsa kullanıcılar URL’nin bir bölümünün
gereksiz olduğunu düşünebilirler. URL’nin bir bölümünü silerek bağlantıyı kırabilirler.

Bazı kullanıcılar sayfanıza, sayfanın URL’sini kullanarak bağlantı verebilirler. Eğer URL’niz ilgili kelimelerden oluşursa, kullanıcılara ve arama motorlarına sayfanız hakkında bir değerinden veya anlamsız parametrelerden
daha fazla bilgi sağlar. (2)
(1) Beyzbol kartı sitemizdeki bir sayfanın kullanıcıya zorluk yaşatabilecek
URL’si

(2) Yukarıda vurgulanmış kelimeler kullanıcıya veya arama motoruna daha sayfayı ziyaret etmeden bağlantılı sayfanın ne ile ilgili olduğu hakkında bilgi verir.
URL’ler arama sonuçlarında gösterilir

Son olarak, unutmayın ki bir dokümanın URL’si Google’daki arama sonuçlarının bir parçası olarak dokümanın başlığı ve snippet bölümü altında görüntülenir. Başlık ve özet bilgi bölümünde olduğu gibi, arama sonucundaki URL’de bulunan kelimelerden aranan kelime ile eşleşenler koyu renkle vurgulanır (3). Sağdaki diğer bir örnekte ise nadiren bulunan beyzbol kartları hakkında bir makale içeren bir sayfanın URL’si gösterilmektedir. URL’de, “www.brandonsbaseballcards.com/article/102125/” gibi ID numarası gösterilmesi yerine kelimeler olması arama yapan kişiye daha anlamlı gelecektir.

Google, her türlü URL yapısını, çok karmaşık olsa bile, taramak konusunda başarılıdır. Yine de URL’yi mümkün olduğunca basit yapmak, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına yardımcı olur. Bazı web tasarımcıları bunu yapabilmek için dinamik olarak hazırlanmış URL’leri statik olarak yeniden yazıyorlar, bu her ne kadar Google için iyi olsa da, vurgulamak isteriz ki bu oldukça detaylı bir süreçtir ve eğer düzgün olarak yapılmazsa, sitenizi

(3) Bir kullanıcı [baseball cards] araması yapıyor. Anasayfamız sonuçlarda
URL’si başlık ve snippet bölümünde görünecek şekilde listeleniyor.

Sözlük

Web sitelerinin, dizine eklenmek üzere, arama motoru yazılımıyla (botlar)
araştırılması.

Bir sitenin davranışını belirtmek için URL’de sağlanan veriler.

Bir HTTP durum kodu (bkz. sayfa 1). Site ziyaretçisini belirli bir URL’ye otomatik olarak geçmeye zorlar.

Normal bir alan adından daha dar bir kategoriyi tanımlamak için kullanılan bir tür
alan adı (bkz. sayfa 6).
Sisteme veya ağ iletişimine erişim halindeki kullanıcının kimliğini belirleme ve/
veya davranışını yönetme amacıyla sağlanan veri. Bir site ağaç yapısının en üstündeki dizin. Bazen kök olarak adlandırılır.

8
Kullanıcılarınız ve arama motorları için anlaşılması kolay bir URL seçiniz!

En İyi Uygulamalar
URL’lerde kelimeler kullanın
Sitenizin içeriği ve yapısına uygun kelimeler içeren URL’ler, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için daha kolay kullanım sağlar. Ziyaretçiler, onları daha kolay hatırlayabilir ve sayfanıza bağlantı vermeye daha kolay ikna olabilir.

Yanlışlar:
Gereksiz parametreler ve ID değerleri bulunan uzun URLler oluşturmayın
“sayfa1.html” gibi genel sayfa adları seçmeyin
Sayfa adında “baseball-cards-baseball-cards-baseballcards.htm” gibi anahtar kelimeleri tekrar tekrar kullanmayın
Basit dizin yapısı oluşturun
İçeriğinizi iyi organize eden ve kullanıcılara sitenizin neresinde olduğunu gösteren bir dizin yapısı kullanın. Bir URL’de bulunan içerik türünü belirtirken dizin yapınızı kullanmaya çalışın.
Yanlışlar:
Çok sayıda alt alta “…/dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/page.html” gibi dizinler kullanmayın
İçerikle ilgisi olmayan dizin adları kullanmayın

Bir dokümana ulaşmak için tek URL versiyonu kullanın
Bazı kullanıcıların bir URL versiyonuna, bazılarınınsa başka bir URL versiyonuna bağlantı vermesinden kaçınmak için (bu durum sayfa görüntüleme sayısının farklı URL versiyonları arasında bölünmesine yol açar), yapıda ve sayfalarınızın arasındaki iç bağlantılarda tek URL kullanmaya ve referans vermeye özen gösterin. Eğer kullanıcıların aynı içeriğe birden fazla URL ile eriştiğini fark ederseniz, bunu düzeltmek için daha az tercih ettiğiniz URL’lerden asıl URLye yönlendirme konusunda 301 redirect ( ) kullanmak iyi bir çözümdür. Eğer yönlendirme yapamıyorsanız kanonik URL (canonical URL) ya da rel=“canonical” bağlantı öğesini kullanabilirsiniz.

Yanlışlar:

ve gelen sayfaların (örneğin “domain.com/ page.htm”
ve “sub.domain.com/page.htm”) aynı içeriğe erişmediğine dikkat edin
URL’leri büyük harflerle yazmayın (çoğu kullanıcı URL’lerin küçük harfle yazılmasını bekler ve daha kolay hatırlar)
Bağlantılar

Dynamik olarak hazırlanmış URL’ler
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=40349
Google uyumlu URL’ler oluşturmak
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=76329

301 yönlendirme http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=93633 rel=“canonical” http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=139394

9
Site Yapısının Geliştirilmesi

Sitenizde gezinmeyi kolaylaştırın
Sitenizdeki gezinti bağlantıları arama motorları için çok önemlidir.

Sitedeki gezinti bağlantıları, ziyaretçilerin aradıkları içeriği kolayca bulmalarına yardımcı olduğu için önemlidir. Bu bağlantılar aynı zamanda arama motorlarının, web tasarımcısı tarafından önemli görülen içeriğin neler olduğunu anlamasına yardımcı olur. Her ne kadar Google arama sonuçları sayfa düzeyinde sağlansa da, Google bir sayfanın o sitenin bütününde oynadığı rolü anlamak ister.

(anasayfa)
hakkında makaleler haberler

2008

Sitenizdeki gezinti bağlantılarını anasayfanızı temel alarak planlayın

2009
2010

Bütün sitelerde, genellikle sitede en sık görüntülenen ve birçok ziyaretçi için gezinti başlangıç noktası olan anasayfa veya kök sayfası bulunur. Sitenizde az sayıda sayfa bulunmuyorsa, ziyaretçilerin genel bir sayfadan (anasayfanızdan) daha özellikli içerik bulunan başka bir sayfaya nasıl gideceğini planlamanız gerekir. Belirli bir başlık hakkında, onunla ilgili olarak alt başlıkları listelemeyi gerektirecek sayfalarınız (örneğin, anasayfa -> ilgili başlık listesi -> belirli bir başlık) var mı?
‘Takip (Breadcrumb) bağlantıları’
kullanarak kullanıcılarınıza kolaylık

ürün fiyatları

1900-1949
1950-1999
2000-günümüz
alışveriş
Bey z b o l ka rt l arı hakkındaki küçük si temi z i çi n d i zi n yapısı
sağladığınızdan emin olun ( 1) S it em iz dek i al t bölü m l er de bulu nan b ir m ak ale iç in t ak ip
bağlantıları görülmekte.

Bir takip (Breadcrumb) bağlantısı, ziyaretçilerin bir önceki sayfaya ya da anasayfaya geçişini kolaylaştıran bağlantılar satırıdır (1). Takip bağlantısı, en genel sayfayı (genellikle anasayfa) en solda gösterir ve sağ tarafta sırasıyla alt bölümler ve sayfalara olan bağlantılar bulunur.

Sözlük
Bir HTTP durum kodu (bkz. sayfa 12). Bu, tarayıcının istediği sayfayı, sunucunun bulamadığı anlamına gelir.

Belirli bir web sitesindeki sayfaların listesi. Bu listeyi oluşturup göndererek, bir web sitesindeki tüm sayfaları Google’ın normal tarama işlemiyle saptamamış olabileceği URL’ler dahil olmak üzere Google’a bildirebilirsiniz.

URL’nizin bir kısmının silinebilme olasılığını göz önünde bulundurun

Kullanıcılarınızdan birinin URL’nizin bir kısmını silmesi olasılığını düşünün – Bazı kullanıcılar sitenizde gezinmek için sıradışı yöntemler kullanabilirler, bu tarz davranışlara karşı hazırlıklı bulunun. Örneğin, kullanıcı sayfa üzerindeki takip bağlantısını kullanmak yerine URLnin bir bölümünü silerek daha genel içeriğe ulaşmak isteyebilir. Kullanıcı http://www.brandonsbaseballcards.com/news/2010/upcoming-baseball-card-shows.html sayfasını ziyaret ederken,ta ra yıcısının ad re s çubu ğuna http://www.brandonsbaseballcards.com/news/2010/ yazarak bunun
2010 için tüm haberleri göstereceğini düşünebilir (2). Siteniz, bu durumda gereken içeriği göstermeye hazırlıklı mı, yoksa
mı görüntüleyecek? Peki, bir üst dizin, yani http://www.brandonsbaseballcards.com/news/ yazıldığında ne olacak?
Biri kullanıcılarınız diğeri arama motorları için olmak üzere iki site haritası hazırlayın.
Bir site haritası web sitenizin yapısını gösteren basit bir sayfadır ve genellikle sitenizde bulunan sayfaları hiyerarşik olarak listeler. Ziyaretçiler sitenizdeki sayfaları bulmakta zorlandıklarında bu sayfayı kullanabilirler. Arama motorları da bu sayfayı ziyaret ederek sitenizdeki sayfaların iyi bir taramasını yapabilirler, ancak site haritasının temel kullanıcı hedefi sitenizi ziyaret eden kişilerdir.

Google W eb Yöneticisi Araçları aracılığı ile Google’a gönderebileceğiniz dosyası, sitenizdeki sayfaların Google tarafından keşfedilmesini kolaylaştırır. Site haritası dosyasının kullanılması (kesin olmasa da) kanonik URL olarak hangi URL versiyonunu tercih ettiğinizi Google’a bildirmenin bir yöntemidir (örneğin, http://brandonsbaseballcards. com/ veya http://www.brandonsbaseballcards.com/; tercih edilen alan adı hakkındaki makaleyi inceleyiniz). Google, siteniz için site haritası dosyası oluştururken kullanabileceğiniz site haritası oluşturma kodu (Sitemap Generator) adlı açık kaynak kodunu geliştirmeye yardımcı olmuştur. Site haritaları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, Web Yöneticisi Yardım Merkezinde bulunan site haritası dosyaları rehberi kullanışlı bir kaynaktır.
(2) Kullanıcılar bir üst dizine URLnin son kısmını silerek ulaşabilirler.

<?xml version=“1.0” encoding=“UTF-8”?>
<urlset xmlns=“http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9”>
<url>
<loc>http://www.brandonsbaseballcards.com/</loc>
<changefreq>daily</changefreq>
<priority>0.8</priority>
</url>
<url>
<loc>http://www.brandonsbaseballcards.com/news/</loc>
</url>
<url>
<loc>http://www.brandonsbaseballcards.com/news/2008/</loc>
</url>
<url>
<loc>http://www.brandonsbaseballcards.com/news/2009/</loc>
</url>
<url>
<loc>http://www.brandonsbaseballcards.com/news/2010/</loc>
</url>
</urlset>

XML site haritası ve HTML site haritası örnekleri. Bir HTML site haritası kullanıcılara aradıkları içeriği kolayca bulmaları konusunda yardımcı olabilir. XML site haritası ise arama motorlarına sitenizdeki sayfaları bulma konusunda yardımcı olabilir.

Bağlantılar

Web Yöneticisi Araçları https://www.google.com/webmasters/tools/?hl=tr Tercih edien alan adı nedir?
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=44231

Site Haritası Oluşturma Kodu http://code.google.com/p/googlesitemapgenerator/ Site Haritası Dosyaları Rehberi
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=156184

11
Site Yapısının Geliştirilmesi
Sitenizde gezinmeyi kolaylaştırın
En İyi Uygulamalar
Doğal akışı olan bir hiyerarşik yapı oluşturun Kullanıcıların, genel başlıklardan sitenizde aradıkları daha detaylı bilgilere geçişini mümkün olduğunca kolaylaştırın. Gerektiğinde gezinti bağlantıları olan sayfalar ekleyin ve sitenizdeki iç
bağlantı yapısında bunları düzenleyin.

Yanlışlar:
Örneğin, sitenizdeki her sayfadan diğer sayfalara bağlantı oluşturmak gibi karmaşık gezinti
bağlantıları hazırlamayın
Kullanılan içeriği aşırı şekilde parçalayıp bölümlere ayırmayın (örneğin, alt sayfalardaki bir içeriğe ulaşmak yirmi tıklama sürmesin)

Navigasyon için genellikle metin kullanın
Site genelinde sayfadan sayfaya geçişler için metin kullanmanız, arama motorlarının sitenizi taramasını ve anlamasını kolaylaştırır. Özellikle ve desteklemeyen bazı aygıtlar kullanıyorlarsa, birçok kullanıcı bunu diğer seçeneklere tercih eder.

Yanlışlar:
Sadece ı , resimler veya animasyonlardan oluşan bir gezinti yapısı
kullanmayın (arama motorlarının çoğu bu bağlantıları algılayabilir, ancak yine de kullanıcılar sitenizdeki bütün sayfalara normal metin bağlantılarla erişebilirse bu sitenizin
artırır, Google’ın metin olmayan dosyaları nasıl kullandığı hakkında daha fazla bilgi için inceleyiniz)
Site içi gezinme bağlantılarında odaklanacağınız nokta sadelik ve kullanım kolaylığı olmalıdır!

Sözlük

Adobe Systems Incorporated tarafından geliştirilmiş web teknolojisi veya yazılım. Ses, video ve animasyonu bir araya getiren web içeriği oluşturabilir.

Kullanıcının ürün, hizmet vb. kullanımıyla edindiği deneyim. Kullanıcı deneyimindeki vurgu kullanı cı nı n t am olarak aradı ğı deneyimin
Bir tür programlama dili. Birçok web hizmetinde kullanılan bu dil, web sağlanmasındadır: “keyif alma”, “rahatlık”, “kolaylık” vb.

sayfalarına dinamik özellikler katabilir.
Menüden içerik seçilebilen bir sistem. Kullanıcı menüyü tıkladığı Bilgisayarlar arasında bilgi alışverişi yapılırken sunucudan gelen yanıtların
zaman, açılan bir listede seçenekler görüntülenir. anlamlarını açıklayan bir kod. Bu kod, üç sayısal basamak halinde atanır ve
kullanılan sayıya göre farklı anlam taşır. Kullanıcıların ve arama motorlarının içeriğe erişip kavrayabilmesi.

En İyi Uygulamalar
Sitenize HTML site haritası sayfası ve XML Site Haritası dosyası ekleyin
Sitenizdeki bütün sayfalara veya (yüzlerce binlerce sayfanız varsa) en önemli sayfalara olan bağlantıların listelendiği basit bir site haritası sayfası yararlı olacaktır. Siteniz için XML Site Haritası dosyası oluşturmak, sitenizdeki sayfaların arama motorları tarafından keşfedilmesini kolaylaştırır.

Yanlışlar:
HTML site haritanızın güncellemesini yapmadığınız için geçerliliğini yitirmiş çalışmayan
bağlantılara sahip olmayın.
Konulara göre gruplamadan ve düzenlemeden bütün sayfaları alt alta listelemeyin.

Kullanışlı bir 404 sayfası hazırlayın
Kullanıcılar, hatalı bir bağlantı veya yanlış bir sayfa URL’si yazarak sonunda sitenizde olmayan bir sayfayı görüntülemek isteyecek. Bu durumda, kullanıcıyı sitenizde çalışan bir sayfaya kolayca yönlendirecek, özelleştirilmiş bir 404 sayfası oluşturmak artırır. Özelleştirilmiş 404 hata sayfası, anasayfanıza ve sitenizde öne çıkan konulara bağlantılar sağlayabilir. Google tarafından sunulan ve kullanışlı birçok özelliği otomatik olarak hazırlayan
404 bileşenini sitenizdeki özel 404 sayfasına ekleyebilirsiniz. Ayrıca, “sayfa bulunamadı” hatası
oluşturan URLleri belirlemek için Google Web Yöneticisi Araçları’nı kullanabilirsiniz.

Yanlışlar:
404 hatası veren sayfalarınızın arama motorları tarafından indekslenmesini engelleyin
(sitenizde olmayan sayfalar istendiğinde web sunucunuzun 404 sağlamak üzere konfigüre edildiğini kontrol edin)
Sadece “Bulunamadı”, “404” gibi basit hata mesajları verilmesi veya 404 hata sayfasının hiç olmaması
Sitenizin diğer bölümleriyle tasarım olarak farklı bir 404 sayfası tasarımı kullanmaktan kaçının

Bağlantılar

Google metin olmayan dosyaları nasıl kullanır
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=72746
Özelleştirilmiş 404 sayfası
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=93641
404 bileşeni
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/08/make-your-404-pages-more-useful.html “Sayfa bulunamadı” hatası oluşturan URL’ler http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/10/webmaster-tools-shows-crawl-error.html

404 HTTP durum kodu
http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec10.html

13
İçerik Optimizasyonu

Kaliteli içerik ve hizmetler sunun
İlginç siteler tanınmışlıklarını kendi kendilerine arttırırlar.

İnandırıcı ve kullanışlı içerik oluşturmak, web sitenizi burada t ar t ı ş ı lan diğer f ak t ör ler den daha f az la et k iley ec ek t ir ( 1) . Kullanıcılar kaliteli içeriği diğerlerinden ayırt ederler ve başka kullanıcıları da bu içeriğe yönlendirirler. Bu, bloglarda yayınlama, e-posta, forumlar ve diğer yöntemlerle
gerçekleşebilir. Organik olarak ya da kulaktan kulağa yayılması, hem kullanıcılar hem de Google için sitenizin bilinirliğinin artmasını sağlar, bu da ancak kaliteli içerik sunmakla oluşur.

Kullanıcılarınızın içeriğinizi algılamadaki farklılıklarını öngörerek özgün ve ayrıcalıklı içerik oluşturun

Sunduğunuz içeriği bulmak için kullanıcıların arayabileceği kelimeleri göz önünde bulundurun. Konu hakkında çok bilgili bir kişi ile konuya yeni olan bir kişi, aramalarında farklı terimler kullanabilir. Örneğin iyi bir beyzbol taraftarı National League Championship Series anlamına gelen [nlcs] terimini ararken, konuya yeni ilgi duyan bir kişi [beyzbol yarıfinalleri] olarak bir arama yapabilir. Arama seçeneklerindeki bu farklılıkları yakalamak ve buna göre içeriğinizin yazım dilini oluşturmak (anahtar kelimelerin uygun ölçüde karışımını kullanmak) olumlu sonuçlar sağlayacaktır. yeni anahtar kelime de ği ş im ler in i v e he r b ir ana ht ar k eli m eni n t ahm in i ar a m a yoğunluğunu gösteren, kullanışlı bir Anahtar Kelime Aracı sağlamaktadır (2). Ayrıca, Google Web Yöneticisi Araçları sitenize erişimde en çok kullanılan arama terimlerinin neler olduğunu ve hangilerinin sitenize en çok kullanıcıyı yönlendirdiğini belirtir. Diğer kaynaklarda bulunmayan yeni ve f aydalı bir içerik oluşturmayı göz önünde bulundurun. Kendi yaptığınız bir araştırmayı yazabilir, ilginç bir haber makalesi yayınlayabilir veya özel bir kullanıcı grubuna yönelik içerik sağlayabilirsiniz. Diğer sit elerin bunları sağlayacak kaynakları veya deneyimleri olmayabilir.
(1) Bir blogger sitenizdeki içeriğin bir bölümünü görüyor, hoşuna gidiyor ve kendi blog sitesinden referans veriyor
(2) Google AdWords Anahtar Kelime Aracı Keyword Tool sitenizle ilgili anahtar kelimeleri bulabilir ve bu kelimelerin aranma hacmini gösterebilir.

Sözlük
Tanıdık kullanıcılar arasında bağlantılar kurulmasını teşvik edip düzenleyen, topluluk türü bir web hizmeti.

Arama sonuçları sayfalarına ve diğer içeriğe alakalı reklamlar koyan bir reklam hizmeti. Bir kullanıcı Google’da anahtar kelimelerle arama yaptığı zaman, arama sonuçları sayfalarında, organik arama sonuçlarının yanı sıra, sağda, üstte ve/ veya altta bu anahtar kelimelerle alakalı AdWords reklamları görüntülenir.
Websayfasının sunduğu hizmetten bağımsız olarak içerik ve servis kalitesini iyileştirmek öncelikli olmalıdır!

En İyi Uygulamalar
Kolay okunabilir metinler yazın
Kullanıcılar, iyi yazılmış ve kolay okunabilen içerikten hoşlanır.

Sakının:
yazım ve imla hataları olan baştan savma metinler
imaj dosyalarına metinsel içerik oluşturmak adına metin yerleştirmek (kullanıcılar metni kopyalayıp yapıştırmak isteyebilir ve arama motorları bunu okuyamaz)

Konu başlıklarına göre bir düzen sağlayın
Bir konunun nerede başladığını, nerede bittiğini belirgin olarak kullanıcılara yansıtacak şekilde içeriğinizi düzenlemek her zaman yararlıdır. İçeriğinizi mantıksal bölümler ve parçalar halinde sunmak, kullanıcıların istediklerini kolayca bulmalarını sağlar.

Yanlışlar:
Farklı konularda olan büyük bir metni bütün olarak tek sayfaya paragraf, alt başlık ve sayfa
düzeni olmadan eklemeyin

Yeni ve özgün içerik oluşturun
Yeni içerik, hem var olan ziyaretçilerin yeniden gelmesini, hem de yeni kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlar.

Yanlışlar:
Var olan içeriği kullanıcılara çok az ek değer sağlayacak şekilde tekrarlamaktan kaçının
Site genelinde tekrarlanan ve birbirinin kopyası olan içeriği kullanmaktan kaçının (Yinelenen içerik hakkında daha fazla bilgi)
Arama motorları için değil, kendi kullanıcılarınız için içerik oluşturun.
Sitenizi ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarına yönelik tasarlayıp, arama motorları tarafından kolayca erişilebilmesini sağlarsanız, genellikle olumlu sonuçlar elde edersiniz.

Yanlışlar:
Arama motorlarını hedefleyen ama kullanıcılarınıza saçma gelecek veya onları kızdıracak
çok sayıda gereksiz anahtar kelimeleri eklemekten kaçının
Kullanıcılar için anlamı olmayan metin blokları eklemeyin
Kullanıcıların göremediği, ancak arama motorlarına görüntülenen gizli metin eklemeyin

Bağlantılar

Anahtar Kelime Aracı https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal En çok kullanılan arama terimleri
http://www.google.com.tr/webmasters/edu/quickstartguide/sub1guide5.html

Yinelenen içerik
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=66359
Gizli metin
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=66353

15
İçerik Optimizasyonu

Daha iyi bağlantılı metin ekleyin
Uygun bir bağlantılı metin seçimi, bağlantıdaki içerik hakkında bilgi vermeyi kolaylaştırır

<a href=“http://www.brandonsbaseballcards.com/articles/ten-rarest-baseball- cards.htm”>Top Ten Rarest Baseball Cards</a>
Bu bağlantılı metin makale sayfalarımızdan birindeki içeriği doğru bir şekilde tanımlıyor.

Bağlantılı metin, kullanıcıların tıklayıp içeriğe yönlendirileceği metinlerdir ve şu şekilde kullanılır: <a href=“…”></a>.

Bu metin kullanıcılara ve Google’a, tıklandığında gidilecek olan sayfadaki içerik hakkında açıklayıcı bilgi sağlıyor. Sayfalarınızdaki bağlantılar, sitenizdeki diğer sayfalara giden site içi bağlantılar veya diğer sitelerdeki içeriğe giden site dışı bağlantılar olabilir. Her iki durumda da, bağlantı metniniz ne kadar iyi olursa, kullanıcılar sitenizde o kadar kolay gezinebilir ve Google’ın da gidilen sayfanın ne hakkında olduğunu anlaması kolaylaşır.

Websitesi

Beyzbol kartları ürün sayfası
Beyzbol kartı

Beyzbol kartı Beyzbol kartı
En üst sayfa

Haberler

Ürün listesi

Bağlantıdaki sayfa beyzbol
kartları hakkında.

Googlebot Kullanıcı

Sözlük

Uygun bağlantılı metin kullanımı ile kullanıcılar ve arama motorları bağlantılanmış bir sitenin ne içerdiğini kolaylıkla anlarlar.
Web sayfasının tasarımını ve yerleşimini tanımlayan bir dilin kısaltması: Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Sayfaları).

Yazı tipi, boyut ve renk gibi metin biçimlendirme özellikleri.
16
Hem kullanıcılar hem de arama motorları anlaşılması kolay olan bağlantılı metinleri severler!
En İyi Uygulamalar
Açıklayıcı metin seçin
Bir bağlantı için kullandığınız bağlantı metni, gidilecek sayfa hakkında en azından genel bir fikir sağlamalıdır.

Yanlışlar:
“sayfa”, “makale” veya “buraya tıklayın” gibi çok genel bağlantılı metin kullanmaktan kaçının
Konu ile ilgisi olmayan veya gidilecek sayfadaki içerikle uyuşmayan bağlantılı metin kullanımından kaçının
Genellikle sayfa URL’sini bağlantılı metin olarak kullanmayın (Yine de bazı durumlarda mantıklı kullanım olabilir, örneğin yeni bir web sitesi adresinin reklamını yapmak için)

Hedefe uygun metin yazın.
Kısa ama açıklayıcı metin kullanın, genellikle bir iki kelime veya kısa deyim kullanmaya özen gösterin.

Yanlışlar:
Uzun cümle veya kısa paragraf şeklinde uzun bağlantılı metin yazmaktan kaçının

Bağlantıları kolayca ayırt edilecek şekilde biçimlendirin
Kullanıcıların normal metin ile bağlantılı metni ayırt edebilmelerini kolaylaştırın. Eğer kullanıcılar bağlantıları fark etmez veya yanlışlıkla tıklarsa içeriğiniz kullanışsız hale gelir.

Yanlışlar:
Bağlantıları normal ile aynı şekilde biçimlendiren kullanmaktan kaçının

Site içi bağlantılar için de bağlantılı metinleri hesaba katın

Bağlantı eklemeyi genellikle site dışına giden bağlantılar olarak düşünebilirsiniz, ancak bağlantılı metinlerin site içinde kullanımı kullanıcıların ve Google’ın site içinde gezinmesini kolaylaştırır.

Yanlışlar:
Sadece arama motorları için hazırlanmış ve aşırı şekilde anahtar kelimelerle doldurulmuş
bağlantılı metinler kullanmaktan kaçının
Kullanıcının sitenizde gezinmesine yardımcı olmayacak gereksiz bağlantılar kullanmaktan kaçının
17
İçerik Optimizasyonu

Görsel kullanımını optimize edin
Görsellerle ilgili olan bilgiler “alt” değeri kullanılarak kullanıcılara sunulabilir

Görseller, sitenizin olağan bir parçası olarak görünebilir, ancak görsel kullanımını optimize edebilirsiniz. Bütün görsellerde değerlendirmeniz gereken özellikler bulunabilir, belirleyici dosya adı ve “alt” değeri kullanılabilir. Eğer herhangi bir nedenle görsel görüntülenemezse, yerine görüntülenecek yazı “alt” değeri ile belirlenebilir(1).

Bunu ned en kul lan alım? Eğ er b ir kul lanıcı görselle ri desteklemeyen bir tarayıcı ile sitenizi ziyaret ediyor veya farklı teknolojiler kullanıyorsa (örneğin ), “alt” değerine yazılan yazı görsel hakkında bilgi sağlar.

Diğer bir neden ise, resmi bağlantı olarak kullanıyorsanız, “alt”
için yazılan yazı aynı zamanda bağlantılı metin yerine kullanılacaktır. Ancak, sitenizin gezinti menüsünde çok fazla görsel kullanmanızı önermiyoruz. Metin bağlantıları da aynı işlevi yerine getirecektir. Son olarak görsel dosya adları ve “alt” metin kullanımı, Google Görsel Arama gibi görsel arama uygulamaları için de kolaylık sağlar
Dosyalarınızı kendilerine ait bir dizine kaydedin ve yaygın olarak desteklenen dosya türlerini tercih edin

(1) Görselimiz burada kullanıcılara bazı nedenlerden dolayı gösterilememiş fakat en azından alt metin görünür durumda.

(anasayfa)
görseller hakkındakiler

Resim dosyalarınızı web alanınızdaki birçok farklı dizin ve alt dizine kaydetmek yerine tek bir dizinde toplamaya çalışın. (örn: brandonsbaseballcards.com/images/). Böylece görsellerin bulunduğu dizine gidişi kolaylaştırırsınız.

Yaygın olarak desteklenen dosya türlerini tercih edin- Çoğu tarayıcı JPEG, GIF, PNG ve BMP resim biçimlerini destekler. Dosya adı uzantısının dosya türü ile uyumlu olmasına da dikkat edin.

makaleler
haberler

2006

(2) Görselleri tek bir dizinde topladığınızda onlara giden yolu bulmanız daha kolay olur.

Sözlük
Ekrandaki bilgileri sesli olarak okuyan veya Braille ekranına çıkaran yazılım.

18

En İyi Uygulamalar
Kısa ancak anlaşılır dosya adları ve “alt”
metni kullanın
Sayfanın optimize edilen birçok bölümü gibi dosya adları ve “alt” metni de kısa ancak anlaşılır olduğunda en iyi sonucu sağlar.

Yanlışlar:
“resim1.jpg”, “pic.gif”, “1.jpg” gibi genel dosya adlarını mümkünse kullanmayın (Binlerce görsel
içeren bazı siteler bu dosyaları adlandırma işlemini otomatikleştirmek için metodlar geliştirmeyi göz önünde bulundurabilir)
Çok uzun dosya adları kullanmayın
“alt” metni için birçok anahtar kelime veya bütün cümleyi kopyalayıp eklemeyin
Resimleri bağlantı olarak kullandığınızda
“alt” metni ekleyin
Eğer bağlantı için resim kullanmaya karar verirseniz, “alt” metni eklemek bağlantı verdiğiniz sayfanın içeriğini anlaması için Google’a yardımcı olur. Bunu bağlantı metni yazıyormuş gibi düşünebilirsiniz.

Yanlışlar:
Spam olarak algılanabilecek çok uzun “alt” metni kullanmayın
Site gezinti menüsü için sadece resim kullanmayın

Görseller için site haritası oluşturun
Görseller için oluşturulmuş bir site haritası Googlebot’un görselleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olur. Bu dosyanın yapısı web sayfanızın XML site haritasına benzemektedir.
Sitenizdeki görseller için nasıl optimizasyon yapabileceğinizi öğrenin!

Bağlantılar

Google Görsel Arama http://images.google.com.tr/ JPEG http://tr.wikipedia.org/wiki/JPEG GIF http://tr.wikipedia.org/wiki/GIF

PNG http://tr.wikipedia.org/wiki/Portable_Network_Graphics BMP
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bmp
Görseller için oluşturulmuş site haritası
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=178636
19
İçerik Optimizasyonu
Uygun başlık biçimlendirmesi etiketleri seçin
Önemini vurgulamak istediğiniz metinler için başlık biçimlendirmesi etiketlerini kullanınız
Başlık biçimlendirmesi etiketi (HTML kaynakta kullanılan başlık
<head> etiketi veya HTTP başlıklarla karıştırmayın) sayfanızdaki yapıyı kullanıcılarınıza sunmak için kullanılır. Başlık biçimlendirmesi için en büyüğü <h1> ve en küçüğü <h6> olmak üzere altı boyut bulunmaktadır (1).

Başlık biçimlendirmesi etiketi genellikle uygulandığı metni, sayfadaki normal metinden daha büyük biçimlendirdiği için kullanıcıya görsel kolaylık sağlar; bu metnin önemli olduğunu vurgular, altında bulunan içerik ile ilgili fikir verir. Farklı başlık boyutları, içeriğinizin hiyerarşik yapısını oluşturarak dokümanınızın kolay okunabilmesini sağlar.

</head>
<body>
<h1>Brandon’s Baseball Cards</h1>
<h2>News – Treasure Trove of Baseball Cards Found in Old Barn</h2>
<p>A man who recently purchased a farm house was pleasantly surprised … dollars worth of vintage baseball cards in the barn. The cards were … in news papers and were thought to be in near-mint condition. After … the cards to his grandson instead of selling them.</p>

(1) Haber makalesi bulunan sayfada, <h1> başlık biçimlendirmesi etiketine site adımızı ve <h2> başlık biçimlendirmesi etiketine de makale başlığını yerleştirebiliriz.

Başlık biçimlendirmesi etiketleri kullanıcıların dikkatini çekmeye yarayan önemli HTML ögeleridir, bu nedenle kullanımları
sırasında dikkatli olun!

En İyi Uygulamalar

Dokümanda ana hatları hazırladığınızı düşünün

Büyük bir doküman için ana hatları hazırlamaya benzer şekilde, sayfadaki ana başlıkların ve alt başlıkların neler olacağını ve hangi başlık biçimlendirmesi etiketlerini nerelerde kullanacağınızı belirleyin.
Yanlışlar:
Sayfa yapısını tanımlamaya yardımcı olmayacak başlık biçimlendirmesi etiketi kullanmayın
ve gibi diğer etiketleri kullanabileceğiniz durumlarda başlık biçimlendirmesi etiketi kullanmayın
Düzensiz olarak bir başlık etiketinden diğerine geçiş yapmayın

Sözlük

Sayfa genelinde başlık biçimlendirmesine dikkat edin Başlık biçimlendirmesi etiketini, kullanımı mantıklı olan yerlerde kullanın. Çok fazla başlık etiketi kullanmak, kullanıcıların içeriği taramasını ve bir konunun nerede başlayıp bittiğini anlamasını zorlaştırır.
Yanlışlar:
Sayfa genelinde aşırı başlık biçimlendirmesi etiketi kullanmaktan kaçının
Bütün sayfa içeriğini tek başlık biçimlendirmesi etiketine eklemeyin
Başlık etiketlerini sadece biçimlendirme için kullanmayın, aynı zamanda yapıyı yansıtacak şekilde düzenlemeye özen gösterin

HTTP’de (Köprü Metni Aktarım Protokolü), asıl verilerden önce gönderilen, farklı

Herhangi bir karakterin veya karakter dizesinin yerini alan karakter (*).
türlerde veriler.
Web sunucusu yapılandırmasını yönetmenize olanak sağlayan bir köprü metni
Vurgulamayı belirten bir HTML etiketi. Standarda göre, vurguyu italik harf erişim dosyası.
kullanımıyla gösterir.

Güçlü vurguyu belirten bir HTML etiketi. Standarda göre, vurguyu kalın harf
kullanımıyla gösterir.
20
Arama Motorlarının Sitenizi Taramasını Sağlamak
Robots.txt dosyasının etkili kullanımını sağlayın

Sayfanızın Googlebot tarafından taranmasını robots.txt dosyası yardımıyla sınırlandırın

“robots.txt” dosyası arama motorlarına sitenizin belirli bölümlerine erişip erişemeyeceklerini ve dolayısıyla tarama yapıp yapamayacaklarını belirtir. (1) “robots.txt” olarak adlandırılması gereken bu dosya sitenizin kök dizininde olmalıdır. (2)

Sitenizdeki belirli sayfaların taranmasını istemeyebilirsiniz, çünkü arama sonuçlarında bunların bulunması ve gösterilmesi kullanıcılara yararlı olmaz. Eğer arama motorlarının sitenizdeki s a y f ay ı t ar a m as ı nı engelle m ek is t iy or s anı z , G oogle Web Yöneticisi Araçları, bu dosyayı oluşturmanıza yardımcı olacak, kolay kullanılabilen bir robots.txt oluşturucu (robots.txt generator) sağlamaktadır. Not olarak, eğer sitenizde alt alan adı kullanıyorsanız ve bu dizinlerde belirli sayfaların taranmasını istemiyorsanız o alt alan adı için de ayrı robots.txt dosyası oluşturmanız gerekir. Robots.txt hakkında daha fazla bilgi için Webmaster Yardım Merkezindeki robots.txt dosyası kullanım rehberini incelemenizi öneririz.

Arama sonuçlarında görünmemek için bir çok yöntem vardır, örneğin robots bölümüne “NOINDEX” etiketi eklemek, şifre korumalı dizinler için .htaccess kullanmak ve Google Web Yöneticisi Araçlarını kullanarak taranmış içeriği indeksten çıkarmak gibi… Google mühendisi Matt Cutts tarafından sunulan URL bloke metotlarının önemli noktaları hakkındaki videodan yararlanabilirsiniz.

User-agent: * Disallow: /images/ Disallow: /search

(1) Bütün uyumlu arama motoru botları (* işareti ile gösterilen) /images veya /
search ile başlayan URL altındaki içeriğe erişmez ve taramaz.
(2) robots.txt dosyamızın adresi
Hangi bilgilerin taranıp hangi bilgilerin taranmayacağı konusunda kesin bir bilgiye sahip olun!

En İyi Uygulamalar

Hassas içerik için daha güvenli metotlar kullanın
Hassas veya gizli bilginin robots.txt ile bloke edilmesi sizi tamamen rahatlatmasın. Eğer bu bağlantılar internette başka bir yerde referans olarak verilmişse (örneğin referans veren bloglarda), bloke ettiğiniz URL’ler arama sonuçlarında referans olarak görüntülenebilir (sadece URL gösterilir, başlık veya özet bilgi verilmez). Ayrıca,
ile uyumlu olmayan bazı arama motorları, robots.txt dosyasında belirttiğiniz tanımlamalara uygun davranmayabilir. Son olarak, meraklı bir kullanıcı robots.txt dosyanızdaki dizin ve alt dizinleri inceleyebilir ve görünmesini istemediğiniz içeriğe ulaşabilecek URL’yi tahmin
edebilir. Şifreleme veya .htaccess ile parola kullanımı daha güvenli alternatiflerden bazılarıdır.

Yanlışlar:
Arama sonuçlarına benzer sayfaların taranmasına olanak verilmemesi gerekir – kullanıcılar bir
arama sayfasından diğer bir arama sayfasına erişmekten hoşlanmazlar. tarafından oluşturulan URL’lerin indekslenmemesi gerekir.
Googlebot gibi birlikte çalışan web örümceklerinin/tarayıcıların, genel görüntülemeye kapalı bir web sitesine veya web sitesi bölümlerine erişmesini önleyen bir standartlar toplamı.

Dahili bir ağın harici bir ağ ile bağlantısında bu bağlantıyı üstlenerek temsil eden bilgisayar veya bu amaçla kullanılan işleve sahip yazılım.

Bağlantılar
robots.txt oluşturucu
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/03/speaking-language-of-robots.html robots.txt dosyası kullanım rehberi http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=156449
URL bloke metotlarının önemli noktaları
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/01/remove-your-content-from-google.html

21
Arama Motorlarının Sitenizi Taramasını Sağlamak
Bağlantılarda rel=“nofollow” özelliğinin kullanılması hakkında bilgi edinin
“nofollow” kullanarak spam’a karşı savaşın

<a href=“http://www.shadyseo.com” rel=“nofollow”>Comment spammer</a>

(1) Güvenmediğiniz bir siteye bağlantı veriyorsanız veya sitenizin bilgilerini aktarmak istemiyorsanız “nofollow” kullanın

Bir bağlantının “rel” değerini “nofollow” olarak ayarlamak, sitenizdeki bazı bağlantıların takip edilmemesini veya bağlantı verilen sayfalara sizin sayfanızın bilgilerinin verilmemesini Google’a söyler. Takip edilmemesi istenen bağlantı değeri,
bağlantının etiketine rel=“nofollow” eklenmesiyle elde edilir. (1)

Bu ne zaman yararlı olur? Eğer sitenizde herkesin yorum yapabildiği genel kullanıma açık bir blog bulunuyorsa, bu yorumların içindeki bağlantılarla, site bilgileriniz sorumluluk almak istemediğiniz sayfalara gidebilir. Blog yorum alanları kolaylıkla spam olarak kullanılabilir. (2) Kullanıcıların eklediği bağlantılarda “nofollow” kullanarak sitenizin zorluklarla elde edilen değerinin
spam sitelerinde kullanımını engellersiniz.
(2) Sitemizin bilinirliğinden faydalanmak isteyen bir kişi haber yayınlarımıza görüş ekleyerek spam yapmaya çalışıyor

Yorumlara ve mesaj panolarına otomatik olarak “nofollow” ekleyin

Birçok blog yazılım paketinde kullanıcıların eklediği bağlantılara otomatik olarak “nofollow” değeri eklenir, ancak eklenmeyenleri de elle düzenlemek gerekir. Bu öneri aynı zamanda sitenizdeki ziyaretçi defteri, duyuru sayfaları, referans listeleri gibi kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik için de geçerlidir. Eğer diğerleri tarafından oluşturulan bağlantılar için sorumluluk alıyorsanız (örneğin yorum bırakan kişiler güvendiğiniz kişilerse) o zaman bağlantılarda “nofollow” kullanmanıza gerek yok; ancak Google tarafından spam sitesi olarak tanımlanan sitelere bağlantılar verilmesi sitenizin algılanış değerini etkileyebilir. Web Yöneticisi Yardım Merkezi’nde yorum spam’ını engelleme hakkında (örneğin k ullanı m ı v e yor um lar ı n inc elendik t en s onra
yayınlanması gibi) daha fazla ipucu bulabilirsiniz.(3)
(3) CAPTCHA’nın bir örneği Google’un blog servisi olan Blogger’da kullanılmakta. Yorumu ekleyenin bir robot değil de bir insan olduğundan emin olmak için yorumu onaylamadan önce bazı sorular sorulabilir.

Sözlük
Blog yorum sütunlarında, mesaj panolarında ve benzeri yerlerde, söz konusu sayfaların içeriğiyle bağlantılı olmayan, gelişigüzel yapılan, reklam vb. amaçlı yayınlar.

İnsan ve Bilgisayar Ayrımı Amaçlı Tam Otomatik Genel Turing Testi’nin (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) kısaltması.

“nofollow” özelliğinin bireysel içerik ve tüm sayfalar için kullanımı

“nofollow” özelliğinin diğer bir kullanımı ise, içerik hazırlarken bir siteye referans vermek istediğiniz, ancak sitenizin bilinirliğini o tarafa yönlendirmek istemediğiniz durumlardır. Örneğin, içerik spam hakkında bir blog makalesi hazırlıyorsunuz ve daha önceden sitenize içerik spam mesajları eklemiş bir siteyi belirtmek istiyorsunuz. Diğer kullanıcılarınızı uyarmak için spam sitesi bağlantısını makalenize ekleyebilirsiniz, ancak kesinlikle spam sitenin bağlantı yoluyla sizin sitenizin saygınlığından yararlanmasını istemezsiniz. İşte bu durumda “nofollow” kullanmak yararlı olacaktır. (4)

Son olarak, sayfanızdaki bütün bağlantılar için “nofollow” kullanmak istiyorsanız, sayfanızın <head> etiketinde olması gereken robots meta etiketinde “nofollow” kullanabilirsiniz (4). Web Yöneticisi Merkezi Blog’da, robots meta etiketinin kullanımı hakkında sizlere yardımcı olacak makaleyi inceleyebilirsiniz. Bu yöntem, <meta name=“robots” content=“nofollow”> olarak yazılır.

<html>
<head>
<title>Brandon’s Baseball Cards – Buy Cards, Baseball News, Card Prices</title>
<meta name=“description” content=“Brandon’s Baseball Cards provides a large selection of vintage and modern baseball cards for sale. We also offer daily baseball news and events in”>
<meta name=“robots” content=“nofollow”>
</head>
<body>

(4) Sayfadaki bütün bağlantılar “nofollow” olarak belirlenmiştir.

Yorum spam’ı ile başedebilmek için gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun.

Bağlantılar

Yorum spam’ı engelleme
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=81749
Robots meta etiketinin kullanımı
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=79812

23
Mobil Telefonlar için Arama Motoru Optimizasyonu

Mobil siteleri Google’a bildirin
Mobil siteleri, dizine doğru eklenebilecek şekilde yapılandırın

Görünen o ki, dünya mobil cihaz kullanımına yöneliyor. Cep telefonu kullanıcı sayısı artıyor ve büyük bir kullanıcı kitlesi Google’ın mobil arama sayfasında arama yapıyor. Ancak, mobil site yöneticisi olmak ve mobil arama kullanıcı kitlesine ulaşmak kolay değildir. Mobil siteler normal masaüstü sitelerden yalnızca biçim olarak değil, yönetim yöntemleri ve gerekli uzmanlık açısından da gayet farklıdır. Bu durum karşımıza bir dizi yeni zorluk çıkarır. Birçok mobil site, mobil cihazda görüntüleme düşünülerek tasarlanmıştır, ancak bu tasarımlar arama dostu
değildir(1) .

Sitenizin doğru taranıp dizine doğru şekilde eklenmesini sağlamanıza yardımcı olacak sorun giderme ipuçları aşağıdadır:

Google’ın mobil sitenizi dizine eklediğini doğrulayın

(1) Beyzbol kartlarının [baseball cards] kullanıldığı bir Google masaüstü arama (yukarıda) ve mobil arama (solda) örneği. Mobil arama sonuçları mobil cihazlar için oluşturulur ve “standart” masaüstü sonuçlarından farklıdır.

“site:” işlecini kullandığınız halde Web siteniz Google mobil arama sonuçlarında görünmüyorsa, sitenizde şu sorunlardan biri veya
her ikisi bulunuyor olabilir:

1. Googlebot sitenizi bulamıyor olabilir
Arama dizinine eklenebilmesi için, sitenizin Googlebot tarafından taranması gereklidir. Sitenizi yeni oluşturduysanız, henüz siteden haberdar olmayabiliriz. Bu durumda bir Mobil Site Haritası oluşturun ve Google’a göndererek sitenin varlığından bizi haberdar edin. ı, Google Web Yöneticisi Araçları’ndan, standart bir Site Haritası gibi gönderilebilir.
Arayanların mobil sitenizi bulabilmesi için, Google’ın siteyi doğru bir şekilde tanıdığından emin olun.

Sözlük
Cep telefonları için tasarlanmış web sayfalarının URL’lerini içeren bir XML site haritası. Cep telefonu web içeriğinin URL’leri Google’a gönderilince bu

XHTML Mobile, HTML’den XML’e uyarlamayla yeniden tanımlanan ve ardından cep telefonlarında kullanılacak şekilde değişiklik yapılan bir biçimlendirme dilidir.
Kullanıcının bir web sitesine erişirken kullandığı yazılım ve donanım. görüntülenebilecek web sayfaları oluştururken kullanılır.

2. Googlebot sitenize erişemiyor olabilir
Bazı mobil sitelerin cep telefonları dışında herhangi bir şeyin erişimine izin vermemesi, Googlebot’un siteye erişmesini engeller ve siteyi aranamaz duruma getirir. Mobil sitelere yönelik tarayıcımızın adı “Googlebot-Mobile”. Sitenizin taranmasını istiyorsanız, “Googlebot-Mobile” dahil, sitenize erişmesine lütfen izin verin (2). Google’ın kullanıcı aracı bilgilerini haber vermeden değiştirebileceğini de bilmenizi isteriz. Bu nedenle, kullanıcı aracında yalnızca “Googlebot-Mobile” (mevcut kullanıcı aracı) adıyla tam eşleşme denetimi yapmanızı önermeyiz. Bunun yerine, kullanıcı aracı üstbilgisinin “Googlebot- Mobile” dizesini içerip içermediğini denetleyin. Googlebot’u doğrulamak için DNS Aramalarını da kullanabilirsiniz.

SetEnvIf User-Agent “Googlebot-Mobile” allow_ua
SetEnvIf User-Agent “Android” allow_ua SetEnvIf User-Agent “BlackBerry” allow_ua SetEnvIf User-Agent “iPhone” allow_ua SetEnvIf User-Agent “NetFront” allow_ua SetEnvIf User-Agent “Symbian OS” allow_ua
SetEnvIf User-Agent “Windows Phone” allow_ua
Order deny,allow deny from all
allow from env=allow_ua

(2)Mobil cihazlar dışında erişimi kısıtlanmış bir mobil site örneği. Kullanıcı araçlarından gelen (Googlebot-Mobile dahil) erişime izin vermeyi lütfen unutmayın.

Google’ın mobil URL’lerinizi tanıyabildiğini doğrulayın

Googlebot-Mobile URL’lerinizi taradıktan sonra, her URL’yi inceleyerek, mobil cihazda görüntülenebilir olup olmadığına bakacağız. Cep telefonunda görüntülenemediğini belirlediğimiz sayfalar (normal web dizinine eklenebiliyor olsalar dahi) mobil site dizinimize eklenmez. Bu belirleme, biri “Belge Türü Tanımı (Doc Type Definition – DTD )” bildirimi olmak üzere, çeşitli etkenler temel alınarak yapılır. Mobil dostu URL’lerinizin DTD bildiriminin veya (3) gibi uygun bir mob il b içimind e o lu p o lma dığ ını kontrol edi n. Uyu mlu bi r biçimdeyse, sayfa mobil arama dizininde yer almaya uygundur. Daha fazla bilgi için Mobil Web Yöneticisi Yönergeleri’ne bakın.

<!DOCTYPE html PUBLIC “-//WAPFOLUM//DTD XHTML Mobile 1.0//EN” “http://www.wapfolum.org/DTD/xhtml-mobile10.dtd”>
<html xmlns=“http://www.w3.org/1999/xhtml”>
<head>
<meta http-equiv=“Content-Type” content=“application/xhtml+xml;
charset=Shift_JIS” />

(3) Mobil cihazlar için bir DTD örneği.

Bağlantılar

Google’ın mobil arama sayfası
http://www.google.com/m/ site: işleci http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=35256
Mobil Site Haritası
http://www.google.com/support/webmasters/bin/topic.py?hl=tr&topic=8493

Google Web Yöneticisi Araçları’nı kullanarak gönderme
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=156184
Googlebot’u doğrulamak için DNS Aramalarını kullanma
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=80553
Mobil Web Yöneticisi Yönergeleri
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=72462
Mobil Telefonlar için Arama Motoru Optimizasyonu
Mobil cihaz kullanıcılarına doğru bir şekilde rehberlik edin
Sitenizin masaüstü ve mobil sürümlerini yönetme

Sitenin hem mobil, hem de masaüstü sürümlerini yöneten yöneticilerin en çok yaşadığı sorunlardan biri, masaüstü bilgisayar kullanıcısına mobil sürümün gösterilmesi veya siteye mobil cihazdan erişildiğinde masaüstü sürümün görünmesidir. Bu
senaryoyu çözmeye çalışırken iki temel seçenek vardır:
Mobil cihaz kullanıcılarını doğru sürüme yönlendirme
Masaüstü sürümü
Mobil sürümü

Mobil cihaz kullanıcısı veya tarayıcı (örneğin Googlebot-Mobile) URL’nin masaüstü sürümüne eriştiği zaman, aynı sayfaya karşılık gelen mobil sürüme Google, URL’nin iki sürümü arasındaki farkı algılayıp, masaüstünden aramalar için standart sürümü, mobil cihazdan aramalar için mobil sürümü görüntüler.

Kullanıcıları yönlendiriyorsanız, karşılık gelen mobil/masaüstü URL’sindeki içeriğin mümkün olduğunca eşleşmesini sağlayın (1). Bir alışveriş sitesi yönetiyorsanız ve cep telefonundan masaüstü sürüm URL’sine bir erişim varsa, kullanıcının site mobil sürüm ana sayfasına değil, aynı ürün sayfasının mobil sürümüne yönlendirilmesini sağlayın. Bazı sitelerin arama sıralamalarını yükseltme çabasıyla bu tür yönlendirmeler kullandığını görüyoruz. Ancak bu, yalnızca kullanıcının olumsuz deneyim yaşamasına neden olur ve ne olursa olsun kaçınılması gerekir.

Diğer yandan, bir masaüstü tarayıcıdan veya web tarayıcımız Googlebot tarafından mobil sürüm URL’ye erişim varsa, masaüstü sürümden yönlendirmeye gerek yoktur. Örneğin Google masaüstü bilgisayar kullanıcılarını mobil sitesinden masaüstü sitesine otomatik olarak yönlendirmez. Bunun yerine sayfanın mobil sürümünden masaüstü sürümüne bir bağlantı koyar. Mobil site masaüstü sürümün tüm işlevlerini sağlamıyorsa bu bağlantılar özellikle yardımcı olur. Kullanıcılar tercih ettikleri takdirde masaüstü sürüme kolaylıkla gidebilir.

Ana sayfa
Ürün sayfası
Mobil kullanıcı

na sayfa
Ürün sayfası

(1) URL’ye mobil cihazdan erişildiğinde kullanıcıyı mobil sürüme yönlendirme örneği. Bu durumda her iki URL’deki içeriğin mümkün olduğunca benzer olması gerekir.

Sözlük
Bir web sitesi ziyaretinde belirli bir web sayfasından başka bir web sayfasına otomatik olarak aktarılma.

Kullanıcı aracına göre içerik değiştirin
Bazı sitelerde hem masaüstü hem mobil içerik için aynı URL kullanılır, ancak kullanıcı aracına göre biçimi değiştirilir. Diğer bir deyişle, mobil cihaz kullanıcıları ve masaüstü bilgisayar kullanıcıları aynı URL’ye erişir (yani yönlendirme yoktur), ancak içerik/biçim kullanıcı aracına göre biraz değişir. Bu durumda hem mobil arama hem de masaüstü arama için aynı URL görünür ve masaüstü bilgisayar kullanıcıları içeriğin masaüstü sürümünü, mobil cihaz kullanıcıları ise mobil sürümünü görebilir (2).

Ancak, sitenizi doğru yapılandırmazsanız, gizleme yapıldığı sonucuna varılabilir ve siteniz arama sonuçlarında görünmez hale gelebilir. Gizleme, Googlebot’a, normal kullanıcılarınkinden farklı içerik sunarak arama sonucu derecelendirmelerini birden yükseltme girişimine verilen addır. Bu daha az alakalı sonuçlar çıkması gibi sorunlara yol açtığı için (içeriği kullanıcıların gördüğüyle/istediğiyle gerçekte alakasız olsa bile, sayfalar arama sonuçlarında görünür), gizlemeyi çok ciddiye alıyoruz.

O h al de, bir URL’yle her iki sürümü sağl adığınız zaman “kullanıcının gördüğü sayfa” ne anlama gelir? Önceki yayında belirttiğimiz gibi, Google web araması için “Googlebot”u, mobil arama için “Googlebot-Mobile”’ı kullanıyor. Yönergelerimize bağlı kalmanız için, içeriği Googlebot’a tipik bir masaüstü bilgisayar kullanıcısının gördüğü gibi sunarken, aynı içeriği, Google-
Masaüstü içerik

Web sitesi

Mobil içerik

Masaüstü kullanıcı

Aynısı olmalı
Googlebot
Googlebot-Mobile

Aynısı olmalı
Mobil kullanıcı
Mobile’a tipik bir mobil cihaz tarayıcısına gösterdiğiniz gibi sunmanız gerekir. Googlebot’a yönelik içerik Googlebot- Mobile’ınkinden farklıysa mesele yoktur.

Siteniz masaüstü tarayıcılara “Lütfen cep telefonlarından erişin” gibi bir mesaj vermesine karşın her iki tarayıcıya tam mobil sürüm göndermesi (böylece Googlebot mobil sürümü alır), gizleme yapıyor durumuna istemeden nasıl düşeceğinizin bir örneğidir. Bu durumda web arama kullanıcılarının gördüğü sayfa (örneğin “Lütfen cep telefonlarından erişin”), Googlebot’un taradığı sayfadan (örneğin “Siteme hoş geldiniz”) farklıdır. Tekrar belirtelim, gizlemeleri saptamamızın nedeni, kullanıcılara, Googlebot veya Googlebot-Mobile tarafından taranan alakalı içeriğin aynısını sunmak istememizdir.

(2) Bir sayfanın içeriğini kullanıcı aracına göre değiştirme örneği. Bu örnekte masaüstü bilgisayar kullanıcısının Googlebot gibi gördüğü, mobil cihaz kullanıcısının ise Googlebot-Mobile gibi gördüğü varsayılıyor.

Kullanıcıyı cihazı için doğru siteye yönlendirdiğinizden emin olun!

Bağlantılar

Google mobil http://www.google.com.tr/m/ Gizleme
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=66355
Reklamlar ve Site Analizi
Web sitenizin reklamını doğru metotlarla yapın
Sitenin değerini artırmak amacıyla siteye gelen bağlantıları artıtmak hakkında

Websitesi
Haberler: “Yeni bir kartım var!”

Kişiler, arama veya diğer yöntemlerle sitenizdeki içeriği fark edecek ve sitenize verilen erişim bağlantıları zaman içinde artacaktır. Bu dönemde üzerinde çok uğraştığınız içeriğin kişiler tarafından bilinmesi isteğinizi Google anlıyor. Yeni içeriğinizin etkili olarak reklamını yapmak, aynı konuya ilgi duyan kişiler tarafından içeriğinizin daha hızlı fark edilmesini sağlar (1). Bu makalede açıklandığı üzere, önerilere uyulmaması aslında
sitenizin iyi bilinirliğine zarar verebilir.
Bloğum
sayfası

Bloglarla reklam yapma ve online tanınırlığı artırmak konusunda uzmanlaşın
Yeni içerik ve hizmetler hakkında kişileri bilgilendirmek ve bilinirliği yaygı nlaştı rmak için sitenizde blog yayını
Kullanıcıların blogları
Sosyal medya servisleri
Haber bülteni, DM, Posterler, vs.
k ullanabilir s iniz . S it eniz i v ey a s it eniz in ı ı bağlantılarını takip eden diğer web yöneticileri de konuyu duyurmak isteyebilirler.

Yazılı dokümanlarınızda firma veya sitenizin reklamını yapmak da yararlı olacaktır. Örneğin, firmanıza ait bir siteniz varsa, kartvizitlerde, antetli kağıtlarda, posterlerde sitenizin URLsini ekleyiniz. Firma web sitenizdeki yeni içerik hakkında müşterilerinizi bilgilendirmek için posta ile düzenli bültenler gönderebilirsiniz.

Yerel bir firmanız varsa, firma bilgilerini Google Rehber’e eklemek müşterilerinize Google Maps ve web arama ile ulaşabilmenize olanak sağlar (2). Web Yöneticisi Merkezinde yerel işletmenizin reklamını yapmak hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Online Offline
(1) Sitenizin reklamını yapmak ve kaliteli bağlantı sahibi olmak sitenizin tanınırlığının artmasına yardımcı olabilir.

(2) Yerel işletmenizi Google Rehber’e kaydederek sitenizi arama sonuçlarında ve Google Maps üzerinde sitenizin reklamını yapabilirsiniz.
Sözlük
Bir sitedeki/blogdaki güncellemenin açıklandığı tam veya özet metin içeren veriler. RSS, RDF Site Summary (RDF Site Özeti) teriminin kısaltmasıdır. Benzer bir veri biçimini kullanan hizmet Atom’dur.

En İyi Uygulamalar
Sosyal medya sitelerinin farkında olun
Kullanıcı etkileşimi ve paylaşım sağlayan sitelerde benzer içeriğe ilgi duyan kişileri aradıkları içerikle buluşturmak kolaylaşır.

Yanlışlar:
her yeni, küçük miktarda içeriğin reklamını yapmaktan kaçının; büyük düşünün, ilgi çekici
şeyler hazırlayın
sunulan hizmet için suni yöntemlerle en üst sıralarda çıkmak amacıyla site hilelerine başvurmayın
Sitenizin ilgili olduğu topluluklarda bulunan kişilere erişin
Büyük olasılıkla sitenize benzer başlıkları paylaşan siteler vardır. Bu siteler ile iletişim kurmak genelde yararlı olur. Bu topluluklarda tartışılan güncel konular, yeni içerik için ek fikirler üretmek ve iyi bir topluluk oluşturmak için size yardımcı olabilir.

Yanlışlar:
faaliyet alanınızdaki bütün sitelere bağlantı isteği göndererek spam yapmayın
başka sitelerden bağlantı satın alarak, sitenize gelen trafiği artırmadan PageRank elde etmeye çalışmayın
Sitenizin bilinirliği ne durumda?

Bağlantılar

Google Rehber http://www.google.com/local/add/analyticsSplashPage?service=lbc&pli=1&gl=TR&hl=tr Yerel işletmenizin reklamını yapmak http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=92319
Reklamlar ve Site Analizi
Web Yöneticisi Ücretsiz araçlarından yararlanın
Web yöneticisi araçlarını kullanarak Googlebotların sitenizi taramasını kolaylaştırın
Google da dâhil olmak üzere arama motorları web yöneticileri için ücretsiz araçlar sağlar: Google’ın Web Yöneticisi Araçları, web yöneticilerinin, siteleri ile Google’ın nasıl etkileşimde olacağını daha iyi kontrol etmelerine ve Google tarafından siteleri hakkında sağlanan kullanışlı bilgiye erişmelerine yardımcı olur. Web

Yönetici araçları kullanmak sitenize ayrıcalıklı davranılmasını sağlamaz ; anc ak s it enizdeki pr oblemleri belirleyer ek düzeltmenize ve aramalarda sitenizin daha iyi performans kazanmasına yardımcı olur. Bu hizmeti kullanarak web yöneticileri şunları yapabilir.
Googlebot tarafından taranırken sitenizde sorun olabilecek
bölümleri belirlemek
XML Site Haritası dosyası yükleyerek bizi bilgilendirin
robots.txt dosyalarını oluşturmak ve analiz etmek
Googlebot tarafından taranmış URLleri indeksten çıkartmak
Tercih edilen alan adını belirtmek
Başlık ve tanım meta etiketleri ile ilgili sorunları belirlemek

Bir siteye erişmek için en çok kullanılan arama terimlerini anlamak
Googlebot tarafından sayfalar nasıl algılanıyor anlamak
Google sonuçlarında gösterilmesini istemediğiniz bağlantıları çıkartmak
Kalite yönergeleri ihlalleri hakkında bilgi almak ve sitenin yeniden
değerlendirmesini talep etmek

Yahoo! (Yahoo ! Site Explorer ) ve Microsoft ( Live Search
Webmaster Tools ) tarafından da web yöneticisi için araçlar ücretsiz sunulmaktadır.

Google Analytics ve Google Website Optimizer kullanarak sitenizin ileri düzey analizini yapabilmeniz mümkün
Google Web Yöneticisi Araçlarını veya diğer hizmetleri kullanarak sitenizin taranmasını ve indekslenmesini geliştirdiyseniz, sitenize gelen trafiği merak ediyor olabilirsiniz. Google Analytics gibi web

analiz programları bu bilgiyi alabileceğiniz değerli bir kaynaktır. Bunları kullanarak:
kullanıcıların sitenize nasıl eriştiğini ve sitedeki davranışlarını inceleyin sitenizdeki en çok ilgi çeken içeriği belirleyin
sitenizde yaptığınız değişikliklerin etkilerini görün
– örn., başlık ve tanım meta etiketlerini değiştirmek, arama motorlarından sitenize gelen trafiği artırdı mı?
İleri düzey kullanıcılar, analiz paketinin sağlayacağı bilgiyi sunucu log dosyalarından elde edeceği bilgi ile birleştirerek, ziyaretçilerin sitedeki dokümanlarla nasıl etkileştiği (örneğin, siteye erişmek için ziyaretçilerin kullanabileceği diğer terimleri belirlemek) konusunda çok daha detaylı bilgi edinebilir.

Son olarak, Google tarafından sunulan Google Website Optimizer ile sayfalarda yapacağınız değişikliklerden hangilerinin daha çok müşteri dönüşümüne yol açtığını görebilirsiniz. Bu, Google Analytics ve Google Web Yöneticisi Araçları (“Google Trifecta” videosunu izleyebilirisiniz) ile birleştirildiğinde sitenizi geliştirmeye başlamanız için çok güçlü bir araçtır.

Google Web Yöneticisi Yardım Grubu http://www.google.com/support/forum/p/webmasters?hl=tr Rehber hakkında soru ve görüşlerinizi bize lütfen iletin

Google Web Yöneticisi Merkezi Blog
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/
Web sitenizi geliştirmek için Google kullananlar tarafından yayınlanan bloglar

Google Web Yöneticisi Yardım Merkezi
http://www.google.com/support/webmasters/?hl=tr
Web Yöneticisi ile ilgili konularda detaylı dokümanlar

Google Web Yöneticisi Araçları
https://www.google.com/webmasters/tools/?hl=tr
Google ile sitenizin nasıl etkileşimde olacağını belirleyin

Google Web Yöneticisi Rehberleri
http://www.google.com.tr/webmasters/guidelines.html
Tasarım, içerik, teknik ve kalite başlıklarında Google rehberleri

Google Analytics
http://www.google.com/intl/tr_ALL/analytics/
Ziyartçi kaynaklarınızı, neleri incelediklerini görüp değişimi karşılaştırın
Google Website Optimizasyonu
https://www.google.com/analytics/siteopt/splash?hl=tr
Neyin çalışıp neyin çalışmayacağını görmek için sayfalarınızda deneyler yapın

SEO İşe Almak
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=35291
Tek başınıza bunları yapmak istemiyorsanız, bir SEO iş ortağı seçmenizde bu rehberden yararlanabilirsiniz.

Yararlı bilgi ve kaynakları sitenizi geliştirmek için kullanın!
Bağlantılar

Google Trifecta

Bu döküman PDF formatında da hazırlanmıştır. Dökümanın PDF versiyonunu http://www.google.co.jp/intl/en/webmasters/docs/search-engine-optimization-starter-guide.pdf
bağlantısından indirebilirsiniz. Aksi belirtilmedikçe, bu dokümanın içeriği Creative Commons Attribution 3.0 Lisansı ile lisanslanmıştır.

31

Arama motoru optimizasyonu için diğer Google kaynak ve araçlarına bakınız.

Google Web Yöneticisi Merkezi Search
http://www.goog ebmasters/
©Copyright 2011 Google is a trademark of Google Inc. All other company and product names may be trademarks of the respective companies with which they are associated.

32